29 iunie 2010

LET'S DO IT ROMANIA!

Doar pentru că te muţi cu 2 metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri şi pungi. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo.

Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de români au spus ”Stop!” şi şi-au curăţat ţara de PET-uri, pungi şi hârtii lăsate de alţii, purtate de vânt şi apă în cele mai frumoase locuri din România? Nu ne permitem să ne cumpărăm o ţară mai curată, şi nici nu am avea cum, dar putem să o curăţăm noi! Într-o singură zi s-o curăţăm pe toată! Să ne mândrim din ziua următoare că avem o ţară curată, că am scris istorie, că am acţionat împreună măcar pentru o zi!

Copiii tăi te vor întreba dacă ai fost şi tu unul dintre voluntarii „Let’s Do It, Romania!”. O să-i spui că da, că ai fost şi tu unul dintre cei care au schimbat într-o singură zi felul în care arată o ţară, sau că era ceva interesant la TV şi ai stat acasă? Nu rata şansa de a-ţi schimba ţara!

Prin acest proiect ne propunem curăţarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Mormanele de gunoi pe care le vom identifica şi curăţa în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetăţeni (fie ei localnici sau turişti) în areale naturale. În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deşeuri cu utilaje şi depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă.

Aşa cum au fost organizate acţiunea din Estonia (ţara de origine a iniţiativei, vezi video) în 2008 şi cele din Letonia şi Lituania în 2009, acţiunea din România presupune implicarea cetăţenilor, a autorităţilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice şi a mass media pentru a mobiliza populaţia să iasă în ziua stabilită şi să cureţe deşeurile conform planului realizat de către echipă.

În România, ziua de curăţenie naţională va fi pe 25 septembrie 2010.

Ca obiective pe termen lung, proiectul îşi propune responsabilizarea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător colaborarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului de amenzi.

Proiectul “Let’s Do It, Romania!” nu ar putea merge mai departe fără ajutorul voluntarilor care se înscriu pentru a-şi vedea ţara mai curată. Dorim să le mulţumim, în primul rând, celor care s-au înscris pentru cartare, coordonare localăcurăţenia naţională de pe 25 septembrie. Ne-am bucura foarte mult dacă v-aţi implica în proiect, pentru că fiecare voluntar înseamnă un pas înainte pentru “Let’s Do It, Romania!”.

Campania este puternic susţinută de ONG-uri, autorităţi şi mass media, aşa că dorim să îi felicităm pe fiecare dintre aceştia, precum şi pe sponsorii care sprijină proiectul “Let’s Do It, Romania!”. Pe lângă aceştia, dorim să le adresăm mulţumiri speciale şi celor care, din proprie iniţiativă, au dorit să facă ceva mai mult pentru acest proiect şi au ajutat cu ce au putut.

Le mulţumim tuturor celor care susţin “Let’s Do It, Romania!”

 

In judetul Arad, in perioada sfarsitului de saptamana 3-4 iulie, are loc actiunea de cartare la nivelul zonelor extra-urbane a mormanelor de gunoi amplasate in spatiul natural.
Incurajam participarea tuturor, in special a tinerilor, dar va asteptam cu mic cu mare la ceea ce se doreste cea mai mare actiune de responsabilizare ecologica din Romania.

Curatam Romania de deseuri, intr-o singura zi! 25 septembrie 2010!

Mai multe detalii: www.letsdoitromania.ro
sau echipei coordonatoare la nivel judetean: asociatiaprogresson@gmail.com

Coordonator judetean: I.L. Son

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu