14 octombrie 2009

Recunoștință Doamnei: O frenezie isterizată a României sau cum redevine subit Herta Müller o româncă adevarată


În Romania anului 2005, apărea o traducere a unei autoare germane. Înaintea anului 2005, singura varianta a respectivei cărți era în limba în care a fost scrisă. Această autoare, a trăit și a trecut prin momente de existență crucială, această autoare a uimit și a făcut oameni să plângă și rîdă prin arta care îi curgea fluid prin degete și prin bețișorul magic scurgându-se pe foaie. Din păcate, comportamentul tipic românilor va determina să fie foarte populară în următorii 2-3 ani, Ministerul Educației mai mult ca sigur o va "introduce" în manualele de limba română, asta e ce să îi facem, spiritul românesc, ca după acei 2-3 ani să apară un nou autor nemaiauzit și să ne farmece cu arta literară. Acordăm valorilor noastre recunoștința și respectul pe care îl merită doar când rușinea ne obligă și atunci când nefericiții nu mai sunt printr-e noi. Biografia ei din romanul Der König verneigt sich und tötet ne face să simțim și să trecem prin ce a trecut autoarea. Vom vedea cum în curând Herta Müller redevine româncă și ne mândrim cu ea; pe Emil Palade lumea la pierdut nu demult, dar iată cum locul acestuia este meritoriu ocupat de o altă persoană născută în România care a deprins graiul iubirii și suflare vieții printr-e noi. 

Herta Müller reprezintă o forță. Forța care îngrădită povestește lumii despre condiția sa, forța care reușește să treacă peste greutăți incomensurabile și astfel să atingă culmi ale gloriei nebănuite. Dacă totuși dorim să vorbim despre Herta Müller trebuie să o citim, trebuie să o cunoaștem ca să ne putem exprima. Recunosc ca am citit Regele în germană și recunosc că acum voi cumpăra cartea în română, dar nu vă facți griji justiția poetică se va face simțită în curând.

Felicitări sincere doamnei Herta Müller la câștigarea premiului Nobel pentru Literatură și urări de sănătate și curaj, timp și determinare în a scrie în continuare. Mă înclin...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu